MultiReklama

MultiReklama - Zarabianie, reklama, programy partnerskie, praca on line


Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 2 lutego 2015

Egzotyczne połączenia smaków - poznaj słodką kuchnię meksykańską

Egzotyczne połączenia smaków - poznaj słodką kuchnię meksykańską


Autor: Avernus


Jeżeli lubisz próbować nowe smaki i stosować niekonwencjonalne połączenia – jesteś w dobrym miejscu! Lubisz mięso? A co powiesz na czekoladę? Jeżeli na Twojej twarzy pojawił się podwójny uśmiech, a ślinianki zaczęły pracować w przyspieszonym tempie, polecamy spróbować kurczaka w sosie mole.


Odkrywamy tajemnicze nazwy

Osobom, które chcą poznać kuchnię meksykańską zdradzamy, że mole to popularny słodko-pikantny sos meksykański. Podaje się go zazwyczaj z ryżem i kawałkami mięsa z indyka lub kurczaka. Oryginalne danie składa się z dużej ilości regionalnych przypraw, a przygotowanie go jest bardzo czasochłonne.

Polacy lubią zapożyczać dania z innych kultur, aby następnie lekko je modyfikować i dostosowywać do własnych preferencji smakowych. Chociaż znalezienie w naszych sklepach oryginalnych i świeżych meksykańskich przypraw (w całym ich bogactwie i różnorodności odmian) jest niezmiernie trudne, możemy przywołać na pomoc tradycyjnie polską kreatywności - i proponujemy uproszczoną wersję kurczaka mole. Nie będzie ona zresztą mocno odmienna od codziennych potraw mieszkańców Meksyku – również tam gospodynie kupują już na ogół gotową, produkowaną masowo podstawę do sosu, a gotowanie z kupionych na lokalnym targu składników staje się coraz rzadsze. Co więcej – odpowiednio dobrane przyprawy, które z łatwością w Polsce kupimy, potrafią zapewnić smak maksymalnie zbliżony do oryginalnego.

Meksykańskie szaleństwo

Czas przystąpić do pracy! W pierwszej kolejności zrób listę zakupów i skieruj swe kroki do sklepu. Oto, co będzie Ci potrzebne, aby przygotować egzotyczny sos:

  • Łyżka oliwy
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gwiazki anyżu
  • 4 goździki
  • Laska cynamonu
  • Pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • Łyżeczka nasion kolendry
  • 3 papryczki chilli
  • Pół świeżej papryki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 5 łyżek ziaren sezamu
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych solonych
  • Pół łyżeczki soli morskiej
  • Łyżka cukru
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 150 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao (najlepiej 75%)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Sos to tylko i jednocześnie aż dodatek do dania głównego. Do pełnego talerza brakuje nam jeszcze:

  • Ryżu (według uznania)
  • kilku plastrów ananasa
  • kurczaka

 

Załóż fartuszek i przystąp do gotowania

Zaczynając od tego, co najprostsze, kurczaka przygotuj w tradycyjny sposób – wstaw go do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekaj przez około 50 min.

Teraz zabierz się za przyszykowanie najważniejszego elementu obiadu, czyli sosu.

Do niedużego garnka wlej łyżkę oliwy, na rozgrzany tłuszcz połóż plasterki cebuli. Następnie dodaj obrane i przepołowione ząbki czosnku, anyż, goździki, laskę cynamonu, kolendrę i pokrojone papryczki chili. Nie zapomnij wcześniej oczyścić ich z pestek! Smaż wszystko, mieszając przez około 5 minut. Później wlej szklankę bulionu i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.

W tym samym czasie rozgrzej patelnię, wsyp na nią zmielone migdały, sezam i orzechy ziemne. Podprażaj je przez średnio 2 minuty, aby później przesypać je do garnka z bulionem.

Dodaj drugą szklankę bulionu, mielony cynamon, sól, cukier, rodzynki. Całość przykryj i gotuj przez 15 minut na małym ogniu, następnie zdejmij przykryty garnek z ognia na mniej więcej taki sam czas. Aby przyspieszyć, bazę sosu możesz przygotować dzień wcześniej.

Po krótkiej przerwie wyjmij z garnka anyż, cynamon i goździki. Pozostałe składniki zmiksuj, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Na końcu dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę oraz kakao, wszystko mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Sos gotujemy przez około pół godziny pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu, aby uzyskać odpowiednią gęstość sosu. Na koniec można wszystko jeszcze raz zmiksować.


Ugotowany ryż nałóż na talerz, plastry ananasa poukładaj według własnej inwencji. Na wszystko układaj kawałki mięsa, - całość zwieńczy aksamitny, pikantny sos czekoladowy.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

EURO ( € )
USD ( $ )
PLN ( zł )

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Popularne posty

Thumbnail Screenshots by Thumbshots